Sposób przygotowania:
Bagietki pszenne z dodatkiem orkiszu.
Przygotuj zaczyn z drożdży, cukru i dwóch łyżek wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Z mąki, oliwy, soli i zaczynu wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wody, Mnie ciasto przyjęło ok. pół szklanki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż je do nasmarowanej oliwą miski i odstaw na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich podłużne bagietki. Połóż na blachę wyłożoną papierem i odstaw jeszcze w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut. Wyrośnięte bagietki natnij skośnie ostrym nożem i piecz w temperaturze 220 stopni ok. 20 minut. W trakcie pieczenia spryskuj bagietki zimną wodą (spryskiwaczem). Będą miały chrupiącą skórkę. Po wyjęciu z piekarnika połóż je na kratce kuchennej, spryskaj delikatnie wodą i przykryj ściereczką do wystudzenia.