Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Bakaliowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wafelki są smakowite i ładnie wyglądają, jednak możemy pozostawić złożone wafle w całości, a kroimy dopiero przy podaniu na stół.

Bakaliowe wafelki

Składniki:

Bakaliowe wafelki

 

  • suszone daktyle 150 g
  • rodzynki 150 g
  • suszone figi 150 g
  • zmielone migdały 80 g
  • miód 1 łyżka
  • kwadratowe wafle kilka szt
  • jasna polewa 150 g
  • wiórki czekoladowe
  • srebrne perełki z cukru do dekoracji - nie muszą być

Sposób przygotowania:

Bakaliowe wafelki
Daktyle - bez pestek, rodzynki i figi rozdrabniamy i miksujemy. Następnie łączymy je z migdałami i miodem.Masę nakładamy na połowę wafli a drugą połową wafli nakrywamy te, posmarowane masą. Dociskamy lekko i kroimy na małe kwadraciki.Polewamy polewą, ozdabiamy wiórkami kokosowymi lub czym chcemy. Uwagi: Ale jeśli nie mamy cukrowych perełek, też nic się nie dzieje. Wafelki ozdabiamy wtedy słupkami migdałów, ewentualnie kandyzowaną skórka cytrynową lub pomarańczową, drobno posiekaną lub po prostu, tym, na co mamy ochotę.