kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bananowa babeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To moja kolejna babeczka z kubeczka, tym razem bananowa. Po raz pierwszy dałam owoc do środka, eksperyment udany. Babeczka jest pyszna. Polecam.

Bananowa babeczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowa babeczka

 

  • 5 cm obranego banana
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania kubka
  • mąka do wysypania kubka

Sposób przygotowania:

Bananowa babeczka
Banana kroimy na plasterki, posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem.
Do masy bananowej dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. 
Nie może być żadnych grudek. Kubek na ciasto smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy ciasto do kubka i wstawiamy do mikrofalówki.
Pieczemy przez 4 minuty w mikrofalówce o mocy 750 W.
Bananowa babeczka
Do miseczki wkładamy pokrojonego banana i cukier.
Bananowa babeczka
Banana i cukier bardzo dokładnie rozgniatamy.
Bananowa babeczka
Do masy bananowej dodajemy pozostałe składniki.
Bananowa babeczka
Ciasto na babeczkę przelewamy do kubeczka i pieczemy.