Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 240]

Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupełnie nowa odmiana smakowa znanego od bardzo dawna i niezmiernie lubianego przez większość osób białego sera ze śmietaną i rzodkiewką.

Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą

 

  • twaróg wędzony 150-200 g
  • czarna rzodkiew 1 średnia
  • śmietana kwaśna 100-150 ml
  • sól do smaku
  • zioła do sałatek
  • pieprz kolorowy w młynku

Sposób przygotowania:

Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą
Czarną rzepę (nazywaną też czarną rzodkwią) obrać i opłukać.

Zetrzeć na grubej tarce i lekko posolić - wymieszać i dodać śmietanę.

Wędzony twaróg rozgnieść widelcem połączyć z pozostałymi składnikami.

Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Dokładnie wymieszać i ew. dodać więcej śmietany, jeśli to konieczne.

Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie albo jako dodatek np. do ziemniaków pieczonych lub gotowanych w mundurkach.
Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą
Dodatek ulubionej mieszanki ziół poprawia smak potrawy.
Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą
Zastąpienie zwykłego twarogu wędzonym tworzy nową potrawę.
Twaróg wędzony ze śmietaną i czarną rzepą
Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem greckim.