SUPERPRZEPIS

Bananowe tiramisu à la kopczyk kreta

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Bananowe tiramisu  à la kopczyk kreta Więcej zdjęć (5)

Dzięki bananom tiramisu zupełnie zmienia swoje oblicze, a sposób jego podania niejednego zaskoczy...

Składniki:

Bananowe tiramisu à la kopczyk kreta

 

  • 100 ml śmietany 30 %
  • 150 gram ser mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka kawy ekspresowej
  • 50 ml likieru amaretto
  • podłużne biszkopty
  • 1 średni banan
  • herbatniki petit beurre
  • kakao

Sposób przygotowania:

Bananowe tiramisu à la kopczyk kreta
Kawę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, studzimy. Dodajemy amaretto, dokładnie mieszamy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem 2-3 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dokładamy po trochu ser mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy obok siebie po 3 biszkopty i przy pomocy średniego pierścienia do przystawek wycinamy z nich koło. Biszkopty maczamy w kawie zmieszanej z amaretto i układamy po jednym kole na osobnych talerzykach. Biszkopty smarujemy cienką warstwą masy serowej i układamy na niej pokrojonego w niewielkie talarki banana. Przykrywamy kilkoma łyżkami masy serowej, z której formujemy niewielkie kopczyki. Posypujemy cienką warstwą kakao i drobno pokruszonymi biszkoptami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli deser zamierzamy podać chwilę później, pokrojonego w plasterki banana winniśmy skropić odrobiną soku cytrynowego. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 4 porcje deseru.
Bananowe tiramisu  à la kopczyk kreta
Układamy obok siebie po 3 biszkopty i przy pomocy średniego pierścienia do przystawek wycinamy z nich koło.
Bananowe tiramisu  à la kopczyk kreta
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem 2-3 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dokładamy po trochu ser mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Bananowe tiramisu  à la kopczyk kreta
Biszkopty maczamy w kawie zmieszanej z amaretto i układamy po jednym kole na osobnych talerzykach. Biszkopty smarujemy cienką warstwą masy serowej i układamy na niej pokrojonego w niewielkie talarki banana.
Bananowe tiramisu  à la kopczyk kreta
Przykrywamy kilkoma łyżkami masy serowej, z której formujemy niewielkie kopczyki. Posypujemy cienką warstwą kakao i drobno pokruszonymi biszkoptami.