monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1349]

Bardzo orzechowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki mielonym orzechom babeczki są bardzo aromatyczne i wilgotne. Orzeszki ziemne powodują,że babeczki fajnie chrupią. Idelane do szkoły, zapraszam:)

Bardzo orzechowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bardzo orzechowe babeczki

 

  • 100 g masła
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 80 g orzeszków solonych
  • Lukier:
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Bardzo orzechowe babeczki

ETAP 1:

Bardzo orzechowe babeczki
do pojemnika blendera dodać orzechy i zmielić

Masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodawać po 1 jajku i mieszać do połączenia. Orzechy zmielić w blenderze.

ETAP 2:

Bardzo orzechowe babeczki
do ciasta dodać zmielone orzechy i wymieszać

W dwóch partiach dodać do masy maślanej na przemian z jogurtem. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników i wymieszać. Na koniec dodać orzeszki ziemne i wymieszać łyżką.

ETAP 3:

Bardzo orzechowe babeczki
do foremek nałożyc ciasto i pec w 180 st

Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec do suchego patyczka, wyjąć ostudzić.
Lukier:
Do miski przesiać cukier puder, dodać wodę i wymieszać na średnio gęsty lukier. Nakładać szpatułką na babeczki i posypać posypką. Smacznego!