Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć!

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami

Ponad 20 sztuk:

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder/miód do podania

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami

Śliwki:

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami
Śliwki po umyciu należy dokładnie osuszyć.

Umyte i wypestkowane śliwki pokroić w niewielką kostkę.

Ciasto i smażenie:

Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami
Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

Do mąki przesianej do miski wkruszyć drożdże, dodać miód oraz szczyptę soli.

Wszystko razem zalać letnim mlekiem i odstawić na 5-10 minut.

Po tym czasie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.

Całość porządnie wyrobić i wymieszać ze śliwkami.

Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

Placki smażyć na rumiano z obu stron.

Gotowe racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.