Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są naprawdę przepyszne i za każdym razem znikają ekspresowo! Bo kto się oprze miękkiemu placuszkowi, który cudownie pachnie i jest nadziany jabłkami z czekoladą?

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą

ponad 20 sztuk:

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą

Ciasto krok 1:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą
Ciasto nie musi być wymieszane. I tak będzie rosło.

Do miskę przesypać mąkę i następnie należy wkruszyć do niej drożdże, wsypać cukier oraz sól.
Wszystko razem zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek i czekolady.

Jabłka:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą
Najlepiej sprawdzą się jabłka lekko kwaskowate.

Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę.

Czekolada:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą
Można użyć dowolnej czekolady. Gorzka fajnie współgra z jabłkami.

Czekoladę posiekać.

Ciasto krok 2:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą
Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste.

Do ciasta dodać jajko oraz cukier waniliowy i całość dokładnie wyrobić.
Na końcu wmieszać jabłka z czekoladą.

Smażenie:

Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą
Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

Ciasto nabierać łyżką stołową maczaną w gorącym oleju i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

Racuchy smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju i opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.