Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladąCiasto krok 1:
Do miskę przesypać mąkę i następnie należy wkruszyć do niej drożdże, wsypać cukier oraz sól.
Wszystko razem zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek i czekolady.
Jabłka:
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę.
Czekolada:
Czekoladę posiekać.
Ciasto krok 2:
Do ciasta dodać jajko oraz cukier waniliowy i całość dokładnie wyrobić.
Na końcu wmieszać jabłka z czekoladą.
Smażenie:
Ciasto nabierać łyżką stołową maczaną w gorącym oleju i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
Racuchy smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe placki odsączyć z nadmiaru oleju i opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.