Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Mleko i masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła, po czym odstawiamy do ostudzenia.
Do dużej miski przesiewamy mąki, puder oraz sól. Robimy dołek do, którego wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski z mąką i zaczynem dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy ostudzone mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Tak przygotowane ciasto z wierzchu oprószamy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości. Miskę, w której będzie wyrastało szczelnie zakrywamy np. folią spożywczą.
W czasie kiedy ciasto wyrasta obieramy jabłka i gruszki. Następnie kroimy je w średniej wielości kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej wrzucamy pokrojone jabłka i gruszki i gotujemy, aż owoce staną się szkliste (nie mogą się rozpaść). Tak przygotowane odstawiamy do ostudzenia.
Borówki amerykańskie opłukujemy i osuszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostudzone jabłka i gruszki oraz borówki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Do dużej miski przesiewamy mąki, puder oraz sól. Robimy dołek do, którego wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski z mąką i zaczynem dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy ostudzone mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).
Tak przygotowane ciasto z wierzchu oprószamy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości. Miskę, w której będzie wyrastało szczelnie zakrywamy np. folią spożywczą.
W czasie kiedy ciasto wyrasta obieramy jabłka i gruszki. Następnie kroimy je w średniej wielości kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej wrzucamy pokrojone jabłka i gruszki i gotujemy, aż owoce staną się szkliste (nie mogą się rozpaść). Tak przygotowane odstawiamy do ostudzenia.
Borówki amerykańskie opłukujemy i osuszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostudzone jabłka i gruszki oraz borówki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
mocsłodkości
misia5
Dziękuję :) Mi też ciasto drożdżowe przypomina dzieciństwo :) To także nieodłączny element wizyt u Babci :)
Czekoladka 2