misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, mega puszyste z aromatycznymi gruszkami, jabłkami i borówkami amerykańskimi ciasto drożdżowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na małe co nieco.

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami

 

 

 

  • Na wierzch ciasta:
  • 200 g twardych jabłek
  • 200 g twardych gruszek
  • 200 g borówek amerykańskich (waga po przebraniu)
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Mleko i masło podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła, po czym odstawiamy do ostudzenia.

Do dużej miski przesiewamy mąki, puder oraz sól. Robimy dołek do, którego wlewamy zaczyn (składniki zaczynu dokładnie ze sobą mieszamy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski z mąką i zaczynem dodajemy jajko i żółtko. Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy ostudzone mleko z masłem i zarabiamy ciasto (będzie ono miało luźną konsystencję).

Tak przygotowane ciasto z wierzchu oprószamy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości. Miskę, w której będzie wyrastało szczelnie zakrywamy np. folią spożywczą.

W czasie kiedy ciasto wyrasta obieramy jabłka i gruszki. Następnie kroimy je w średniej wielości kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do gotującej wrzucamy pokrojone jabłka i gruszki i gotujemy, aż owoce staną się szkliste (nie mogą się rozpaść). Tak przygotowane odstawiamy do ostudzenia.

Borówki amerykańskie opłukujemy i osuszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ostudzone jabłka i gruszki oraz borówki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę dokładnie rozcieramy palcami).

Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Sypkie składniki przesiewamy do dużej miski
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Do miski dodajemy wymieszane składniki zaczynu oraz jajka
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy mleko z masłem
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Ze składników zarabiamy ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Ciasto oprószamy delikatnie mąką
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Miskę szczelnie zakrywamy np. folią spożywczą
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Wodę i cukier doprowadzamy do wrzenia
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Owoce gotujemy, aż staną się szkliste, ale nie będą się rozpadały
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Borówki amerykańskie dokładnie myjemy i osuszamy
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do formy
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Ciasto rozciągamy palcami na wielkość formy
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Na ciasto dajemy owoce
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Wierzch posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe pszenno-orkiszowe z owocami
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 55 minut.