Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1223]

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki smakują pysznie i niesamowicie kuszą swoim cudownym zapachem. Połączenie mnóstwa orzechów włoskich, syropu klonowego oraz odrobiny polewy z białej czekolady, która nadaje delikatnej słodyczy jest naprawdę rewelacyjne.

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym

Składniki:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym

6-7 sztuk:

Polewa:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym

Orzechy:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym
Do mielenia orzechów użyłam młynka do kawy.

Orzechy włoskie należy zmielić na drobno.

Masa:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym
Ciasto na muffinki powinno być dokładnie połączone.

Masło z cukrem rozpuścić i ostudzić.

Jajka połączyć z mlekiem oraz syropem klonowym.

Dodać roztopione masło z cukrem i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem wymieszać do momentu uzyskania jednolitej masy.

Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio zmielone orzechy włoskie.

Wypełnanie papilotek:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papierowymi papilotkami, które należy napełnić masą do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Gotowe wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia na kratce.

Dekorowanie:

Muffinki z orzechami włoskimi i syropem klonowym
Zamiast polewy można użyć lukru.

Białą czekoladę roztopić z dodatkiem mleka.

Polewą udekorować muffinki, a ich wierzch posypać posiekanymi orzechami.