Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kakaowe muffinki z orzechami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzechy i migdały to bogactwo witamin i minerałów. Warto je jeść, chociażby w postaci dodatku do wypieków. Ja ukryłam orzechy włoskie i migdały w kakaowych muffinkach.

Kakaowe muffinki z orzechami i migdałami

Składniki:

Kakaowe muffinki z orzechami i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z orzechami i migdałami
Orzechy i migdały siekamy, ale nie za drobno - w muffinkach mają być wyczuwalne wyraźnie cząstki bakalii.

Mąkę przesiewamy przez sito wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy i migdały. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: jajka, olej i mleko. Składniki suche i mokre łączymy, mieszamy chwilę.

W formie na muffinki umieszczamy papilotki, wlewamy do nich ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 st.C. Upieczone i ostudzone muffinki dekorujemy bakaliami.