100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Bardzo ostre krewetki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krewetki są najlepsze przyrządzone najprościej: z masłem, chili, winem i pietruszką. Do wygrzebywania sosu doskonała jest bagietka ;-).

Bardzo ostre krewetki

Składniki:

Bardzo ostre krewetki

 

  • 250 g krewetek
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki
  • 1 papryczka chili albo 2

Sposób przygotowania:

Bardzo ostre krewetki
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy czosnek, chili i podsmażamy. Wkładamy krewetki i smażyć przez chwilę. Dolewamy wina, pozwalamy odparować. Solimy, dodajemy resztę masła. Na koniec posypujemy pietruszką.

ETAP 1:

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy czosnek, chili i podsmażamy. Wkładamy krewetki i smażyć przez chwilę.
Dolewamy wina, pozwalamy odparować. Solimy, dodajemy resztę masła. Na koniec posypujemy pietruszką.