Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Krewetki w ostrym sosie mango

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje pierwsze,samodzielnie przygotowane pikantne krewetki.

Krewetki w ostrym sosie mango Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krewetki w ostrym sosie mango

 

  • 450 g ugotowanych,zamrożonych krewetek królewskich

 

 

  • 1/2 słoiczka pędów bambusa

 

  • szczypta suszonych płatków chili

 

  • 2 łyżki pikantnego sosu mango

 

 

 

  • sól i suszona,slodka papryka do smaku

 

  • oliwa do smażenia

 

  • kilka mniejszych liści włoskiej kapusty

Sposób przygotowania:

Krewetki w ostrym sosie mango
Krewetki rozmrozić.Pędy bambusa odsączyć z zalewy.Na patelnię wlać oliwę(1-2 łyżki),podgrzać,dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pędy bambusa i płatki chili.Podsmażyć,uważając by czosnek się nie przypalił.Rozmrożone krewetki wrzucić na patelnię z czosnkiem i pędami bambusa,dodać sos mango i pokrojoną w paski paprykę.Chwilkę wszystko razem smażyć,dodać sól i paprykę do smaku.Liście kapusty sparzyć wrzątkiem,ułożyć na talerzach,do środka nalożyć wcześniej przygotowane,cieple krewetki.Udekotować połówkami ogórka.Smacznego:)
Krewetki w ostrym sosie mango
Do gorącej oliwy z czosnkiem i platkami chili oraz bambusem dorzucamy krewetki i chwilę podsmarzamy
Krewetki w ostrym sosie mango
Na sparzonych liściach kapusty włoskiej ukladamy wcześniej przygotowane krewetki