kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Barszcz czerwony na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniałe uzupełnienie krokietów czy paluszków z kapustą :) że o uszkach nie wspomnę :)

Barszcz czerwony na ostro

Składniki:

Barszcz czerwony na ostro

 

  • buraczki-około 6 średniej wielkości
  • porcja rosołowa
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • kwasek cytrynowy
  • magi-suszona lub w płynie (inna nazwa to lubczyk)

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na ostro
Obieramy buraczki, kroimy na ćwierci i wrzucamy do garnka. zalewamy wodą-około 3 litrów. Dodajemy porcję rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Odławiamy buraczki i doprawiamy na ostro sola, pieprzem i papryką słodką. Warto dodać około 2 łyżek maggi w płynie (lub szczypty suszonej). Wsypujemy około 2 łyżek majeranku.
Na koniec wsypujemy malutka ilość kwasku cytrynowego-po kilka ziarenek póki nie dosmaczymy sobie na lekko kwaskowy.
Kwasek zachowa także żywą barwę naszego barszczyku.
Podajemy na gorąco jako dodatek do krokietów, uszek czy paluszków z kapustą.
Smacznego!