Sposób przygotowania:
Barszcz wigilijny
Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry. Włoszczyznę obrać i opłukać. Grzybki namoczyć, Do garnka wkładamy pokrojone buraki. włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, kilka grzybków i gotujemy ,aż warzywa będą miękkie. Wywar przelewamy przez sito i wkładamy do niego wybrane z warzyw grzybki. Teraz wlewamy przyprawę do zup i koncentrat buraczany( moja mama robiła zakwas buraczany sama), dodajemy odrobinę cukru i soli do smaku. Masełko topimy i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy jest zeszklona wlewamy do zupy. Kremówkę mieszamy z kartoflanką i zagęszczamy nią zupę. Podajemy z uszkami z grzybkami, łazankami. Na drugi dzień z pasztecikiem lub popijamy do sałatek, ryby itp. Zupa im dłużej stoi tym lepsza, bo się "przegryzie". SMACZNEGO!
teresa13