Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 425]

Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co może być lepszego niż parująca na talerzu toskańska Ribollita, zupa pełna rozgrzewających smaków - Idealna na chłodne dni.

Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem

 

  • BULION
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 litr wody
  • 1 wiązanka włoszczyzny
  • (marchew / pietruszka / seler / por)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • ZUPA
  • tłuszcz do smażenia (2 łyżki oliwy z oliwek)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 1 cebula czerwona (pokroić w kostkę)
  • 2 łodygi selera naciowego (grubo pokroić)
  • 2 marchewki (obrać i grubo pokroić)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 puszka obranych pomidorów (400 g.)
  • 1 puszka białej fasoli (odsączyć / 800 g.)
  • 1 słoik jarmużu (600 g.)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem
✅ BULION : do garnka z 1 litrem wody włożyć obraną marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń selera i por. Następnie wsypać sól i pieprz i warzywa gotować na małym ogniu do miękkości, później warzywa wyjąć i bulion zachować na później.

✅ ZUPA : w dużym garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, seler naciowy i marchewkę, aż zmiękną, później wrzucić czosnek i smażyć przez około 30 sekund. Następnie dodać pomidory, 1/2 białej fasoli, wlać bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Później w zupie rozgnieść fasolę i pomidory tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem ręcznym. Teraz do zupy wmieszać jarmuż, pozostałą 1/2 białej fasoli i ponownie dobrze podgrzać. Jeśli trzeba to zupę doprawić solą i pieprzem i podawać na gorąco z grzankami.

✅ Wskazówki : można również użyć kapusty włoskiej lub szpinaku, a także mrożonego lub świeżego jarmużu. Można tez dodać ziemniaki i ugotować je razem z zupą.
Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem
Teraz dodać pomidory, fasolę, bulion i gotować - następnie w zupie rozgnieść fasolę i pomidory, wmieszać jarmuż, pozostałą fasolę i dobrze podgrzać.
Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem
Cebulę, seler naciowy i marchewkę podsmażyć aż zmiękną, później wrzucić czosnek i smażyć przez około 30 sekund.
Błyskawiczna włoska zupa fasolowa z jarmużem
Warzywa umyć, obrać i pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i białą fasolę odsączyć.