Sposób przygotowania:
Barszcz z białą kiełbasą
Kiełbasę zalewamy wodą, tak aby była pokryta. Gdy zacznie się gotować nakłuwamy widelcem aby nie popękała. Gotujemy przez 15 minut po czym dodajemy cienko pokrojoną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe, kostkę rosołową, majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy na talerz i całą zupę miksujemy (razem z listkami laurowymi i zielem angielskim). Przelewamy do garnka, wkładamy ponownie kiełbasę i dalej gotujemy. Następnie zaprawiamy barszcz: barszcz Winiar mieszamy z mąką, śmietaną i szczyptą soli, dodajemy kilka łyżek gorącego barszczu, ponownie mieszamy po czym wlewamy do garnka. Do smaku również można dodać trochę chrzanu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z pokrojonym jajem ugotowanym na twardo.