Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Batoniki twarogowo-biszkoptowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i dość szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Można podawać małym dzieciom, nie wymagają pieczenia i nie zawierają chemicznych konserwantów.

Batoniki twarogowo-biszkoptowe

Składniki:

Batoniki twarogowo-biszkoptowe

 

  • twaróg śmietankowy 200-250 g
  • cukier do smaku
  • naturalna wanilia
  • rodzynki 1-2 łyżki
  • biszkopty
  • czekolada deserowa
  • cukrowe ozdoby

Sposób przygotowania:

Batoniki twarogowo-biszkoptowe
Zmielić biszkopty na mączkę. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie lub słabej herbacice. Tłusty twaróg śmietankowy (ogrzany do temp. pokojowej) przecisnąć przez praskę i dosłodzić do smaku oraz dodać niewielką ilość pasty waniliowej albo naturalne ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Do masy serowej dodać odcedzone rodzynki i mieszając stopniowo dodawać mączkę biszkoptową, aż całość uzyska zwartą konsystencję, jak ciasto na kluski śląskie.

Uformować z masy serowej wałeczki, pokroić na kawałki po kilka cm długości, osłonić folią i wstawić do lodówki.

Kiedy będą już zimne rozpuścić czekoladę i polać batoniki. Udekorować, póki czekolada jeszcze jest płynna. Ponownie schłodzić.