SUPERPRZEPIS

Bezglutenowe batoniki orzechowe

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Bezglutenowe batoniki orzechowe Więcej zdjęć (5)

Batoniki wcale nie muszę być bardzo słodkie ani naszpikowane karmelem czy czekoladą. Polecam bezglutenowe batoniki przygotowane na bazie płatków jaglanych i kukurydzianych z orzechami. Są pyszne, zdrowe i z słodkością dostosowaną do naszych gustów.

Składniki:

Bezglutenowe batoniki orzechowe

 

  • 250g ugotowanej ciecierzycy (około 120g suchej)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 4 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • stewia/fruktoza/melasa/cukier biały lub brązowy do smaku

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe batoniki orzechowe
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki po całkowitym wystudzeniu.
Bezglutenowe batoniki orzechowe
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko.
Bezglutenowe batoniki orzechowe
Dodajemy płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę.
Bezglutenowe batoniki orzechowe
Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę.
Bezglutenowe batoniki orzechowe
Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki po całkowitym wystudzeniu.