Sposób przygotowania:
BOUNTY - batoniki kokosowe
W średnim rondelku stopić masło i połamaną na kosteczki białą czekoladę z niewielkim dodatkiem śmietanki. Stale mieszając wsypać cukier puder do czasu, aż wszystko się połączy.
Gotować 5 minut na najmniejszym palniku i cały czas mieszać.
Wiórki kokosowe zmielić z migdałami, po czym wsypać do masy, dodać odrobinę aromatu oraz cukier kryształ.
Dokładnie wymieszać dolewając nieco alkoholu do smaku.
Masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i ugnieść na grubość ok. 2cm. Wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu, aż masa doskonale zastygnie.
Wyjąć ostrożnie z foremki łapiąc za końce folii, a następnie pokroić na niewielkie podłużne batoniki.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej, kiedy jest płynna, dodać olej i dokładnie wymieszać. Każdy batonik zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia - odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Włożyć gotowe czekoladki do lodówki na 30-60 minut.
Kiedy polewa dobrze stężeje zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w szczelnie zamykanej puszce wyłożonej papierowymi serwetkami i przekładając kolejne warstwy serwetkami. Przechowywać w lodówce.
Gotować 5 minut na najmniejszym palniku i cały czas mieszać.
Wiórki kokosowe zmielić z migdałami, po czym wsypać do masy, dodać odrobinę aromatu oraz cukier kryształ.
Dokładnie wymieszać dolewając nieco alkoholu do smaku.
Masę przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i ugnieść na grubość ok. 2cm. Wstawić do lodówki na kilka godzin do czasu, aż masa doskonale zastygnie.
Wyjąć ostrożnie z foremki łapiąc za końce folii, a następnie pokroić na niewielkie podłużne batoniki.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kostki i stopić w gorącej kąpieli wodnej, kiedy jest płynna, dodać olej i dokładnie wymieszać. Każdy batonik zanurzać w stopionej czekoladzie, delikatnie otrząsnąć z jej nadmiaru i układać na arkuszu papieru do pieczenia - odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Włożyć gotowe czekoladki do lodówki na 30-60 minut.
Kiedy polewa dobrze stężeje zdjąć ostrożnie z papieru, ułożyć w szczelnie zamykanej puszce wyłożonej papierowymi serwetkami i przekładając kolejne warstwy serwetkami. Przechowywać w lodówce.
Czekoladka 2