Sposób przygotowania:
Batoniki z płatków owsianych z bakaliami
-Jabłko zetrzeć na tarce /drobne oczka// skropić sokiem z cytryny. -Dodać płynny miód, oliwę , płatki owsiane i pokrojone suszone owoce. -Masę wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. -W międzyczaje uprażyć orzechy, migdały,słonecznik ,siemię, /większe kawałki orzechów i migdały pokroić/. -Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. -Połączyć przygotowane składniki i wyłożyć równomiernie na przygotowany papier / mocno docisnać do dna/. -Wstawić do nagrzanego piekarnika /170-180 st.C/ i piec ok.30 min. -Lekko przestudzoną masę pokroić ostrym nożem /nadając kształt batoników/ i pozostawić do wystudzenia, przekładając batoniki delikatnie na kratkę kuchenną. Po upieczeniu batoniki są miękkie, ale póżniej twardnieją .
edytaha