p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Bazyliowe kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

doskonałe urozmaicenie zwykłych kopytek- siekana bazylia

Bazyliowe kopytka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bazyliowe kopytka

 

  • 1/2 kg kartofli,
  • 10 dag mąki,
  • 1 szt. jajko,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • do smaku pieprz i sól,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Bazyliowe kopytka
Umyte kartofle gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, a gdy przestygły przeciskamy je przez praskę do kartofli. Bazylię drobno siekamy musimy mieć jej ok. 2 łyżek, dodajemy ją do pure z kartofli wraz z mąką , 1 jajkiem, szczyptą gałki muszkatałowej, solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy długi wałek, spłaszczamy i tniemy na ukos jak tradycyjne kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie. Czekamy aż wypłyną, wtedy gotujemy ok 2-3 minut. Podajemy je samodzielnie ze stopionym boczkiem lub jako dodatek do mięsa z sosem.
Bazyliowe kopytka
Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy długi wałek, spłaszczamy i tniemy na ukos jak tradycyjne kopytka.
Bazyliowe kopytka
Czekamy aż kopytka wypłyną, wtedy gotujemy ok 2-3 minut