Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Bazyliowo-ketchupowe ćwiartki pieczone z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste nóżki kurczaka pieczone w marynacie na bazie bazylii i ketchupu. Cebulka pieczona razem z nimi jest pysznym dodatkiem.

Bazyliowo-ketchupowe ćwiartki pieczone z cebulką

Składniki:

Bazyliowo-ketchupowe ćwiartki pieczone z cebulką

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 duże cebule
  • 50 g masła

 

  • Marynata:
  • 1 saszetka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki bazylii suszonej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 8 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Bazyliowo-ketchupowe ćwiartki pieczone z cebulką
1.. Ćwiartki umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić mięso, dokładnie natrzeć marynatą nie omijając miejsc pod skórką. Odłożyć na noc do lodówki.

2. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wrzucić pokrojoną w ćwiartki cebulę. Na mięsie poukładać pokrojone na kawałki masło.

Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!