Sposób przygotowania:
Szpinakowe kluski z kapustą pekińskąETAP 1:
Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję.
W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami.
ETAP 2:
Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól.
Zagniatam ciasto.
ETAP 3:
Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę.
Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
ETAP 4:
Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.
Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam.
ETAP 5:
Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz.
Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony por.
Do kapusty dodaję cebulę z porem, boczek. Doprawiam solą, pieprzem.
Kluski podaję z kapustą, posypuję natką.
gosia56
czarrna
skuter5