gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem mielonym. Ma wiele nazw zależy od miejsca zamieszkania, u mnie nazywa się również kartoflakiem.

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem

Masa ziemniaczano - marchewkowa

Mięso

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem
Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Moim sposobem na potarkowanie warzyw jest sokowirówka. Wpierw przeciskamy marchewkę i zostawiamy sok.

Następnie przecieram ziemniaki. Masę ziemniaczaną mieszamy i dodajemy sok z marchewki, jajka, mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie masę.

Mięso; Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięso łączymy z jajkami, cebulą i przyprawami. Mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarowaną smalcem wykładamy połowę masy ziemniaczanej, następnie mięso i pozostałą masę ziemniaczaną.

Na koniec kładziemy gdzie nie gdzie po łyżeczce smalcu. Pieczemy 1 godzinę 30 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)

Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem
Masę ziemniaczaną mieszamy i dodajemy sok z marchewki, jajka, mąkę i przyprawy.
Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem
Mięso łączymy z jajkami, cebulą i przyprawami.
Babka ziemniaczano-marchewkowa z mięsem
Do naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarowaną smalcem wykładamy połowę masy ziemniaczanej, następnie mięso i pozostałą masę ziemniaczaną.