Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Berliner Luft-niemiecki krem na winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój mąż pracuje w niemczech i z tamtąd przywiózł ten przepis.

Berliner Luft-niemiecki krem na winie

Składniki:

Berliner Luft-niemiecki krem na winie

 

  • 3łyżeczki żelatyny,
  • 5jajek,
  • 20dag.cukru,
  • 1mała torebke cukru waniliowego,
  • sok wyciśnięty z 1\2cytryny,
  • 1\2łyżeczki cynamonu,
  • 125ml.białego wytrawnego wina,
  • 50dag,malin

Sposób przygotowania:

Berliner Luft-niemiecki krem na winie
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na kilka minut,aby spęczniała.Oddzielić żółtka od białek,białka wstawić do lodówki,a żółtka utrzeć z 12dag cukru i cukrem waniliowym,dodać cynamon i sok z cytryny.Wino podgrzać rozpuścić w nim żelatynę,a następnie połączyć z masą żółtkową.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z tężejącym kremem,schładzać 3 godz.Kilka malin odlożyć,pozostałe wymieszać z pozostałym cukrem,zagotować,a następnie przetrzeć.Schłodzony krem przełożyć do pucharków,polać sosem malinowym,udekorować odłożonymi malinami.