Sposób przygotowania:
Beza ze skarmelizowanymi śliwkami
Schłodzone białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, dodajemy po łyżce cukru. Kolejną łyżkę dodajemy, gdy cały uprzednio dosypany cukier dokładnie się rozpuści. Gdy białka będą sztywne i błyszczące, wlewamy ocet winny oraz wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy jeszcze 2-3 minuty. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm i w jego środek nakładamy całą masę białkową. Szybko formujemy pożądany kształt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 140-150 minut. Po upieczeniu wyciągamy bezę z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.Karmelizowane śliwki: Śliwki dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody, usuwamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do chwili jego rozpuszczenia. Wrzucamy połówki śliwek i smażymy około 30 sekund. Po tym czasie mieszamy i smażymy do chwili aż śliwki lekko zmiękną i delikatnie się skarmelizują. Przygotowanie kremu: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy ser mascarpone. Gdy składniki się połączą, przerywamy ubijanie.Przed samym podaniem nakładamy na bezę krem mascarpone, a na niego karmelizowane śliwki. Możemy posypać odrobiną ziaren sezamu.
zbysiowa
misia5
Koper
2milutka
Bernadetta