kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne bezglutenowe babeczki. Przygotowane na mące gryczanej z dodatkiem karobu i erytrolu oraz kiwi. Polecam.

Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl erytrolu
  • 3/4 szkl mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szt kiwi +1 łyżka mąki gryczanej
  • 2 łyżki karobu
  • silikonowe foremki na babeczki
  • 2 łyżki zmielonego na puder erytrolu

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi
Jajka ubijamy z erytrolem na puszystą masę. Wsypujemy karob, mąkę gryczną, proszek do pieczenia i wlewamy olej, miksujemy do połączenia się składników.

Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy 1 łyżkę mąki gryczanej, mieszamy. Dokładamy do ciasta i mieszamy.

Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Upieczone babeczki studzimy i posypujemy pudrem z erytrolu.
Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi
Do wybitnych jajek dodajemy erytrol i miksujemy.
Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi
Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy.
Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi
Obrane i pokrojone kiwi mieszamy z mąką gryczaną.
Bezglutenowe babeczki gryczane z karobem i kiwi
Przygotowane ciasto przekładamy do foremek i pieczemy.