Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Jajecznica z duszona cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś jest Dzień Mężczyzny dlatego z tej okazji składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim panom. Moi mężczyźni dziś na śniadanko zażyczyli sobie jajecznicę z duszona cebulką.

Jajecznica z duszona cebulką

Składniki:

Jajecznica z duszona cebulką

cebula

  • 340 g cebuli 6sztuk średniej wielkości,
  • 4 łyżki oleju,
  • 6 jajek rozmiar M,
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody,
  • 20 g szczypioru.

Sposób przygotowania:

Jajecznica z duszona cebulką

cebula

Jajecznica z duszona cebulką.

Przygotować cebulę obrać ją z brązowych koszulek i pokroić w pół plasterki nie za cienko. Do patelni wlać olej przełożyć przygotowana cebulę i podsmażyć, jak już cebula lekko się zeszkli wtedy dodać pokrojony drobno szczypior i nadal podsmażać na średnim ogniu do czasu aż zrobi się lekko brązowa.

cebula

Jajecznica z duszona cebulką.

Gdy cebula jest już dobrze podsmażona wlać przegotowaną wodę i dusić bez przykrycia co jakiś czas mieszając do czasu aż wyparuje z cebuli dodana woda w międzyczasie posolić według swego smaku ( na całe danie około pół łyżeczki soli ). Jak cała woda dodana już wyparowała wbić całe jajka również je posolić ( można również dodać szczyptę pieprzu czarnego ) i podsmażyć na ulubioną konsystencję ( ja lubię luźną zaś mój mąż bardziej woli ściętą ).

cebula

Taką jajecznicę można również przygotować z dodatkiem ulubionej kiełbasy. Może to nic specjalnego żadne królewskie danie ale jak dla mnie to najlepsze z dzieciństwa danie jakie uwielbiam do dziś a zwłaszcza sama cebulka podsmażona na rumiano i podduszona. Kto nie zna biedy ten nigdy nie zrozumie co jest dobre.