Sposób przygotowania:
Jajecznica z duszona cebulkącebula
Przygotować cebulę obrać ją z brązowych koszulek i pokroić w pół plasterki nie za cienko. Do patelni wlać olej przełożyć przygotowana cebulę i podsmażyć, jak już cebula lekko się zeszkli wtedy dodać pokrojony drobno szczypior i nadal podsmażać na średnim ogniu do czasu aż zrobi się lekko brązowa.
cebula
Gdy cebula jest już dobrze podsmażona wlać przegotowaną wodę i dusić bez przykrycia co jakiś czas mieszając do czasu aż wyparuje z cebuli dodana woda w międzyczasie posolić według swego smaku ( na całe danie około pół łyżeczki soli ). Jak cała woda dodana już wyparowała wbić całe jajka również je posolić ( można również dodać szczyptę pieprzu czarnego ) i podsmażyć na ulubioną konsystencję ( ja lubię luźną zaś mój mąż bardziej woli ściętą ).
cebula
Taką jajecznicę można również przygotować z dodatkiem ulubionej kiełbasy. Może to nic specjalnego żadne królewskie danie ale jak dla mnie to najlepsze z dzieciństwa danie jakie uwielbiam do dziś a zwłaszcza sama cebulka podsmażona na rumiano i podduszona. Kto nie zna biedy ten nigdy nie zrozumie co jest dobre.