Sposób przygotowania:
Mielone z dodatkiem mlekamięso mielone
Do miski przełożyć mięso mielone wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą, dodać cebulę w drobno pokrojoną kostkę, wsypać sól oraz pieprz i wlać mleko. Całość dokładnie wyrobić za pomocą rąk na jednolitą masę tak aby wszystkie dodane składniki się połączyły ze sobą ( jeżeli komuś będzie za mało soli można dodać więcej ja się odchudzam więc dla mnie było w sam raz ). Wyrobioną masę pozostawić na chwilę puki rozgrzejemy olej na patelni.
mięso mielone
Gdy mamy już rozgrzany olej na patelni ( wlewamy go tyle aby zakryło dno patelni ). W ręku formować dowolny kształt kotleta i układać na lekko rozgrzanym oleju, przygotowane kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Kotlety bardzo dobrze się formują nie kleją się do rąk a w czasie smażenia się nie rozpadają.
mięso mielone
Jak już wszystkie kotlety mamy usmażone wlać do nich pięć łyżek wody i na małym ogniu poddusić pod przykrytą pokrywką przez trzy minuty obracając raz kotlety na drugą stronę. Gdy będą dobrze podduszone będzie widoczne wyparowanie wody i pozostanie w kotletach tylko sam olej widoczny na foto.
mięso mielone
Tak przygotowane kotlety mielone z dodatkiem mleka podałam z ziemniakami okraszonymi delikatnie tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówką z rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety są bardzo smaczne z wierzchu cudownie chrupiące lecz w środku soczyste i bardzo miękkie. Kotlety jeśli pozostaną na zimno równie dobrze smakują i mogą być wykorzystane na kanapki.