reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasteczka orzechowe przekładane nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasteczka są bardzo kruche, orzechowe z wyczuwalną nutą nutelli i gorzkiej czekolady- po prostu pyszne.

Ciasteczka orzechowe przekładane nutellą

Składniki:

Ciasteczka orzechowe przekładane nutellą

 

 

 

  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1/2 słoiczka kremu orzechowego- ja użyłam nutelli

 

 

  • gorzka polewa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe przekładane nutellą
Orzechy mielimy. Połączyć mąkę,proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Dodać rozdrobnione w drobna kostkę masło, jajka, cukier i sól. Wszystko razem posiekać nożem i szybko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum1 godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 milimetrów i foremką wykrawamy krążki o średnicy 4 cm. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 12- 15 minut Czas pieczenia może się różnić i będzie zależał od grubości i wielkości ciasteczek. Zimne ciasteczka przekładamy kremem orzechowym i zlepiamy po dwa. Górę polewamy gorzką czekoladą i dekorujemy kawałkiem orzecha włoskiego.

Tagi:

jajko jajka