zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

Ciasteczka orzechowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe
Margaryne i make ucierac w donicy do momentu,kiedy powstana male grudki.Dodac zoltka,smietane.Zagniesc ciasto i odstawic do lodowki na ok 1godz. Masa:maslo,smietane i orzechy wlozyc do rondelka.Gotowac przez 5min na malym ogniu.Bialka ubic na piane z cukrem,dodac do orzechow,podgrzewac do momentu,az na powierzchni pojawia sie babelki,odstawic. Pianka:Bialka ubic na piane,cukier wymieszac razem z sokiem z cytryny,dodac do bialek,wymieszac. Ciasto rozwalkowac na grubosc ok.0,5cm,wykrawac kieliszkiem male koleczka,wylozyc je w rownych odleglosciach na blaszce,podpiec na zloty kolor w temp 180st.Na nieco ostudzone ciastka wylozyc mase orzechowa i pianke.Zapiec jeszcze raz przez ok.10min w temp 160st,az pianka nabierze kremowej barwy.

Tagi:

ciasto mak