Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli
Fasolę odsączamy z zalewy. Możemy użyć również fasoli suchej, którą uprzednio należy namoczyć przez noc i ugotować. Z fasolą z puszki jest jednak znacznie szybciej. Fasolę miksujemy na gładko. Białka jajek ubijamy z duża szczyptą soli.
Do fasoli dodajemy kolejno - nie przerywając miksowania - żółtka, olej kokosowy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, aromat i przyprawy korzenne. Przyprawy możemy również zastąpić 2-3 łyżeczkami gotowej przyprawy korzennej do piernika.
Wiśnie dokładnie odsączamy z nalewki. Jeśli mają pestki, oczywiście należy je wyciągnąć. Do ciasta dodajemy partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy wiśnie i lekko wciskamy wewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach do tzw. „suchego patyczka” około 50-60 minut. Jeśli wierzch zacznie się mocno przypiekać, przykryjmy je folią aluminiową.
Do fasoli dodajemy kolejno - nie przerywając miksowania - żółtka, olej kokosowy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, aromat i przyprawy korzenne. Przyprawy możemy również zastąpić 2-3 łyżeczkami gotowej przyprawy korzennej do piernika.
Wiśnie dokładnie odsączamy z nalewki. Jeśli mają pestki, oczywiście należy je wyciągnąć. Do ciasta dodajemy partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy wiśnie i lekko wciskamy wewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach do tzw. „suchego patyczka” około 50-60 minut. Jeśli wierzch zacznie się mocno przypiekać, przykryjmy je folią aluminiową.
weronikaS