SUPERPRZEPIS

Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli Więcej zdjęć (5)

Wyobrażacie sobie ciasto bez mąki, bez laktozy i niemal bez tłuszczu? Do tego tak pyszne i aromatyczne, że trudno poprzestać na jednym kawałku? Takie właśnie jest ciasto z fasoli z dodatkiem orzechów, wiśni i cynamonu.

Składniki:

Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli

 

  • 420g białej fasoli z puszki
  • 5 jajek L
  • 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 5-7 łyżek cukru trzcinowego/białego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy
  • szklanka orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
  • ¾ szklanki wiśni z nalewki lub ½ szklanka rodzynek/żurawiny

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli
Fasolę odsączamy z zalewy. Możemy użyć również fasoli suchej, którą uprzednio należy namoczyć przez noc i ugotować. Z fasolą z puszki jest jednak znacznie szybciej. Fasolę miksujemy na gładko. Białka jajek ubijamy z duża szczyptą soli.

Do fasoli dodajemy kolejno - nie przerywając miksowania - żółtka, olej kokosowy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, aromat i przyprawy korzenne. Przyprawy możemy również zastąpić 2-3 łyżeczkami gotowej przyprawy korzennej do piernika.

Wiśnie dokładnie odsączamy z nalewki. Jeśli mają pestki, oczywiście należy je wyciągnąć. Do ciasta dodajemy partiami ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto wykładamy wiśnie i lekko wciskamy wewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach do tzw. „suchego patyczka” około 50-60 minut. Jeśli wierzch zacznie się mocno przypiekać, przykryjmy je folią aluminiową.
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli
Fasolę odsączamy z zalewy. Możemy użyć również fasoli suchej, którą uprzednio należy namoczyć przez noc i ugotować. Z fasolą z puszki jest jednak znacznie szybciej ;) Fasole miksujemy na gładko.
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli
Białka jajek ubijamy z duża szczyptą soli.
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli
Do fasoli dodajemy kolejno nie przerywając miksowania żółtka, olej kokosowy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, aromat i przyprawy korzenne.
Bezglutenowe ciasto cynamonowe z fasoli
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na ciasto wykładamy wiśnie i lekko wciskamy wewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Tagi:

fasola