Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie z kiełbasą i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciastka francuskie na wytrawnie, nadziane podsmażoną z cebulką kiełbasą, posypane tartym wędzonym żółtym serem.

Francuskie z kiełbasą i cebulą

Składniki:

Francuskie z kiełbasą i cebulą

 

  • 15 dkg cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g żółtego wędzonego sera

Sposób przygotowania:

Francuskie z kiełbasą i cebulą

Etap 1

Francuskie z kiełbasą i cebulą
Podsmażona w kostkę kiełbasa rumieniona na oleju.

Kiełbasę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju.

Etap 2

Francuskie z kiełbasą i cebulą
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionej kiełbasy.

Do kiełbasy dodać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć ją, lekko posolić.

Etap 3

Francuskie z kiełbasą i cebulą
Rozwinięte i pokrojone w kwadraty ciasto francuskie.

Ciasto rozwinąć, pokroić na 15 kwadracików.

Etap 4

Francuskie z kiełbasą i cebulą
Podsmażona z cebulką kiełbasa rozłożona na cieście.

Na środku każdego kwadracika z ciasta położyć po trochu kiełbasy z cebulą.

Etap 5

Francuskie z kiełbasą i cebulą

Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć na pół w trójkąty, docisnąć brzegi.

Nadziane trójkąciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 6

Francuskie z kiełbasą i cebulą

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tarty ser rozłożyć na cieście.

Piec w 220 stopniach przez ok. 12-15 minut. Podawać z dowolnym sosem.