SUPERPRZEPIS

Drożdżowy placek z cukinią i cebulą

  • 1
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Drożdżowy placek z cukinią i cebulą Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczny i sycący placek z warzywami. Do tego lekka sałata i goście będą zadowoleni, polecam!

Składniki:

Drożdżowy placek z cukinią i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy placek z cukinią i cebulą
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać. Do misy robota wbić jajko i wlać olej. Dodać rozczyn, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 4 godziny (lub 1-1,5 godziny w temperaturze pokojowej).

Cukinię zetrzeć, lekko posolić i odstawić na 10 minut.

W międzyczasie przygotować farsz. Cebule poszatkować w piórka. Zeszklić na oleju. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Oprószyć cukrem, dusić na małym ogniu. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do warzyw i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem, dodać paprykę wędzoną. Jajko rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że warzywa są doprawione)

Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Rozwałkować, wyłożyć do formy (śr 27cm). Wyłożyć farsz warzywny, polać śmietaną, lekko przemieszać i wyrównać.

Na koniec ułożyć na wierzchu plastry sera.

Zapiekać około 35-40 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem
Drożdżowy placek z cukinią i cebulą
do misy robota wrzucić wszystkie składniki na ciasto
Drożdżowy placek z cukinią i cebulą
cebulę posiekac i zeszklić na oleju, dodać paprykę
Drożdżowy placek z cukinią i cebulą
następnie zetrzeć cukinię na tarce, wrzucić do cebuli
Drożdżowy placek z cukinią i cebulą
gotowy farsz wyłożyć na ciasto w formie, polać i zapiec