Sposób przygotowania:
Drożdżowy placek z cukinią i cebulą
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać. Do misy robota wbić jajko i wlać olej. Dodać rozczyn, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 4 godziny (lub 1-1,5 godziny w temperaturze pokojowej).
Cukinię zetrzeć, lekko posolić i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebule poszatkować w piórka. Zeszklić na oleju. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Oprószyć cukrem, dusić na małym ogniu. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do warzyw i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem, dodać paprykę wędzoną. Jajko rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że warzywa są doprawione)
Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Rozwałkować, wyłożyć do formy (śr 27cm). Wyłożyć farsz warzywny, polać śmietaną, lekko przemieszać i wyrównać.
Na koniec ułożyć na wierzchu plastry sera.
Zapiekać około 35-40 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem
Cukinię zetrzeć, lekko posolić i odstawić na 10 minut.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebule poszatkować w piórka. Zeszklić na oleju. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Oprószyć cukrem, dusić na małym ogniu. Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do warzyw i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem, dodać paprykę wędzoną. Jajko rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że warzywa są doprawione)
Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Rozwałkować, wyłożyć do formy (śr 27cm). Wyłożyć farsz warzywny, polać śmietaną, lekko przemieszać i wyrównać.
Na koniec ułożyć na wierzchu plastry sera.
Zapiekać około 35-40 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem
karola25