Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z sałatką
Na placuszki: cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce. Posolić lekko i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, dodać jajka, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce, cebulkę posiekać drobno, dodać do cukinii, doprawić pieprzem. Wsypać mąkę i zamieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju, kłaść łyżka masę na placki i smażyć z obu stron na rumiano, osączyć na ręczniku papierowym. Na sałatkę: ogórka obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do miski, dodać jogurt, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Wymieszać. Sałatę lodową poszatkować, wsypać do miski i zamieszać. Na talerze rozłożyć placuszki, podawać z sałatką.