Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1260]

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowani, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem

Składniki:

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem

Około 7 sztuk:

  • 50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek)
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem

Masa:

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem
Płatki powinny odrobinę napecznieć, aby masa stała się gęstsza.

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć.
Całość odstawić na 3-4 minuty, aby płatki odrobinę napęczniały.

Smażenie:

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem
Placki powinny być zarumienione z obu stron.

Na lekko natłuszczoną patelnię wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron do momentu, aż będą delikatnie zarumienione.

Podanie:

Bezglutenowe placki z płatków jaglanych z miodem
Placki podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.

Gotowe placki podawać z ulubionymi dodatkami, bądź w wersji solo.
Najsmaczniejsze są bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno również smakują pysznie.