Sposób przygotowania:
Fałszywy smalec z białej fasoli
Świeżą lub suszoną fasolę jaś namoczyć, żeby dobrze napeczniała i ugotować do miękkości bez dodatku soli, ale z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odstawić do przestygnięcia.
W międzyczasie posiekać pora i usmażyć na rozpuszczonym oleju kokosowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Przecedzić przez stalowe sito (wysoka temperatura oleju stopi plastik!) - pora przełożyć do miseczki wybierając liście laurowe i kulki ziela angielskiego, a olej przelać ponownie na patelnię. Obrać duże jabłko i zetrzeć wprost na patelnię. Podsmażyć, aż się lekko zrumienią - dodać do pora razem z tłuszczem.
Przestudzoną fasolę zmiksować na gładki mus dodając część wody z gotowania. Powinna powstać masą gęstości ugotowanego budyniu.
Mus fasolowy wymieszać z tłuszczem, porem i jablkiem - doprawić świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym, solą czosnkową, majerankiem i lekko pikantną wędzoną papryką.
Masę przełożyć do słoika lub szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki.
Podawać z ulubionym pieczywem.
W międzyczasie posiekać pora i usmażyć na rozpuszczonym oleju kokosowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Przecedzić przez stalowe sito (wysoka temperatura oleju stopi plastik!) - pora przełożyć do miseczki wybierając liście laurowe i kulki ziela angielskiego, a olej przelać ponownie na patelnię. Obrać duże jabłko i zetrzeć wprost na patelnię. Podsmażyć, aż się lekko zrumienią - dodać do pora razem z tłuszczem.
Przestudzoną fasolę zmiksować na gładki mus dodając część wody z gotowania. Powinna powstać masą gęstości ugotowanego budyniu.
Mus fasolowy wymieszać z tłuszczem, porem i jablkiem - doprawić świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym, solą czosnkową, majerankiem i lekko pikantną wędzoną papryką.
Masę przełożyć do słoika lub szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki.
Podawać z ulubionym pieczywem.