Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Fałszywy smalec z białej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna i bardzo aromatyczna pasta przygotowana z ugotowanej białej fasoli z usmażonym na tłuszczu jabłkiem i porem.

Fałszywy smalec z białej fasoli Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fałszywy smalec z białej fasoli

 

Sposób przygotowania:

Fałszywy smalec z białej fasoli
Świeżą lub suszoną fasolę jaś namoczyć, żeby dobrze napeczniała i ugotować do miękkości bez dodatku soli, ale z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odstawić do przestygnięcia.

W międzyczasie posiekać pora i usmażyć na rozpuszczonym oleju kokosowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i majeranku. Przecedzić przez stalowe sito (wysoka temperatura oleju stopi plastik!) - pora przełożyć do miseczki wybierając liście laurowe i kulki ziela angielskiego, a olej przelać ponownie na patelnię. Obrać duże jabłko i zetrzeć wprost na patelnię. Podsmażyć, aż się lekko zrumienią - dodać do pora razem z tłuszczem.

Przestudzoną fasolę zmiksować na gładki mus dodając część wody z gotowania. Powinna powstać masą gęstości ugotowanego budyniu.

Mus fasolowy wymieszać z tłuszczem, porem i jablkiem - doprawić świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym, solą czosnkową, majerankiem i lekko pikantną wędzoną papryką.

Masę przełożyć do słoika lub szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki.

Podawać z ulubionym pieczywem.
Fałszywy smalec z białej fasoli
Namoczoną wcześniej fasolę ugotować do miękkości.
Fałszywy smalec z białej fasoli
Posiekanego pora usmażyć na oleju kokosowym z przyprawami.
Fałszywy smalec z białej fasoli
Ugotowaną przestudzoną fasolę zmiksować na krem.
Fałszywy smalec z białej fasoli
Krem fasolowy połączyć z usmażonym porem.
Fałszywy smalec z białej fasoli
Grubo utarte jabłko usmażyć i połączyć z resztą składników.