Sposób przygotowania:
Rogaliki z baleronem i serem
Śmietanę roztrzepać z żółtkami i solą. Twaróg zmielić 2-3 razy lub przecisnąć przez praskę.
Mąkę połączyć z sodą i pieprzem, posiekać z zimną margaryną i twarogiem, a następnie zagnieść z dodatkiem śmietany z żółtkami.
Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i lepiące, dodać nieco więcej mąki. Gotowe ciasto podzielić na porcje, owinąć folią spożywczą i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.
Porcje ciasta rozwałkować dość cienko, na blacie oprószonym mąką, nadając mu kształt koła - naciąć je promieniście tworząc trójkąciki, na każdym położyć kawałek sera żółtego i kawałek baleronu, posypać rozmarynem i zwinąć rogaliczki zakładając brzegi górnej krawędzi do środka.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia - można posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż rogaliki zyskają rumiany kolor.
Mąkę połączyć z sodą i pieprzem, posiekać z zimną margaryną i twarogiem, a następnie zagnieść z dodatkiem śmietany z żółtkami.
Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i lepiące, dodać nieco więcej mąki. Gotowe ciasto podzielić na porcje, owinąć folią spożywczą i schłodzić 1-2 godziny w lodówce.
Porcje ciasta rozwałkować dość cienko, na blacie oprószonym mąką, nadając mu kształt koła - naciąć je promieniście tworząc trójkąciki, na każdym położyć kawałek sera żółtego i kawałek baleronu, posypać rozmarynem i zwinąć rogaliczki zakładając brzegi górnej krawędzi do środka.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia - można posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż rogaliki zyskają rumiany kolor.