Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Rogaliki z baleronem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze są na ciepło, niedługo po upieczeniu, ale kiedy ostygną, świetnie nadają się jako zamiennik kanapki do pracy lub w podróż.

Rogaliki z baleronem i serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z baleronem i serem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z baleronem i serem
Śmietanę roztrzepać z żółtkami i solą. Twaróg zmielić 2-3 razy lub przecisnąć przez praskę.

Mąkę połączyć z sodą i pieprzem, posiekać z zimną margaryną i twarogiem, a następnie zagnieść z dodatkiem śmietany z żółtkami.

Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i lepiące, dodać nieco więcej mąki. Gotowe ciasto podzielić na porcje, owinąć folią spożywczą i schłodzić 1-2 godziny w lodówce. 

Porcje ciasta rozwałkować dość cienko, na blacie oprószonym mąką, nadając mu kształt koła - naciąć je promieniście tworząc trójkąciki, na każdym położyć kawałek sera żółtego i kawałek baleronu, posypać rozmarynem i zwinąć rogaliczki zakładając brzegi górnej krawędzi do środka. 

Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia - można posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż rogaliki zyskają rumiany kolor. 
Rogaliki z baleronem i serem
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.
Rogaliki z baleronem i serem
Porcje ciasta wałkować, wycinać trójkąciki i nadziewać.
Rogaliki z baleronem i serem
Wypełnione baleronem i serem ciasto zwijać w rogaliki.