CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Bezglutenowe popękane kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka z serii "popękane ". Zazwyczaj są ryżowe, dzisiaj proponuję kokosowe z mąką kukurydzianą.

Bezglutenowe popękane kokosanki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bezglutenowe popękane kokosanki

 

  • 100 g wiórków kokosowych
  • ok. 2 łyżeczki oleju kokosowego ( 20 g )
  • ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ( 40 g )
  • 3 łyżki cukru kokosowego ( 18-19 g )
  • woda od 5-10 łyżek

 

  • cukier puder do posypania
  • lub prażone śliwki z czekoladą ( lub gęsty dżem )

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe popękane kokosanki

suche składniki

Bezglutenowe popękane kokosanki
Wiórki mielimy z młynku i mieszamy z mąką

Wiórki kokosowe krótko mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do miski.

Dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy.

mokre składniki

Bezglutenowe popękane kokosanki
Rozpuszczony cukier i olej wlewamy do suchych składników

Ok. 5 łyżek bardzo ciepłej wody mieszamy z kokosowym cukrem i olejem kokosowym.

Cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i oleju.

Płynną masę wlewamy do suchych składników, dokładnie miksujemy, potem wyrabiamy.

Kleistość ciasta regulujemy wodą.

pieczenie

Bezglutenowe popękane kokosanki

Kiedy ciasto dość dobrze będzie się kleiło, formujemy z niego kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Ręce powinny być lekko wilgotne.

Kulki rozkładamy na papierze do pieczenia, po środku dociskamy małym okrągłym przedmiotem.

Ciasteczka pieczemy w 180 C ok. 22 minuty.

Mnie wyszło 12 ciasteczek.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem, lub nakładamy dżem, powidła.

Ja miałam prażone śliwki w czekoladzie.