CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Dwukolorowe pączki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj próbowałam z tradycyjnymi pączkami, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem młodego jęczmienia, posmarowane kokosowym lukrem.

Dwukolorowe pączki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwukolorowe pączki

ciasto

lukier

  • 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
  • ok. 5 łyżeczek cukru pudru
  • woda

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe pączki
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej.

Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami.

Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe trójkąciki z ciasta można kolejny raz zagnieść, ja je po prostu usmażyłam.

Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą.

Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki. 
Dwukolorowe pączki
Pączki nie muszą być okrągłe, mogą być też kwadratowe

Tagi:

pączki