Sposób przygotowania:
Pączki z seremWykonanie:
Przesiałam mąkę nad misą i zrobiłam w niej dołek. mleko podgrzałam i dodałam do niego drożdże i cukier, rozmieszałam i wlałam do dołka w mące. Delikatnie zamieszałam łyżką i powstała zawiesina. Przykryłam ściereczką na 15 minut by urósł rozczyn.
Po 15 minutach dodałam jaja i żółtka. Serek dodałam prosto z pojemnika. Wlałam rozpuszczone letnie masło i wyrobiłam ciasto. Zostawiłam je przykryte miską na godzinkę.
Po godzinie ciasto ponownie wyrobiłam, formowałam kuleczki które lekko spłaszczałam ręką. Zostawiłam je do ponownego wyrośnięcia. Olej zagrzałam i kiedy już był gotowy wkładałam pączki i smażyłam z dwóch stron na piękny złotawy kolor.
Po usmażeniu przekładałam na kratkę aby tłuszcz odciekł.
Lukier:
Cukier zmieliłam, dodałam do niego sok z cytryny. Polewałam ostudzone pączki lukrem i posypałam wiórkami cytrynowymi i truskawkowymi ( z czekolady).