Sposób przygotowania:
Meksykańskie smażone ciasteczkaETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą w misce, dodać zimny smalec i tak jak robimy kruszonkę połączyć mąkę ze smalcem na koniec dodać alkohol i wodę, zagnieść ciasto i wyrabiać jeszcze na stolnicy kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na cieniutkie placuszki.
ETAP 2:
W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia ja użyłam oleju i porcjami smażyć placuszki na złoty kolor w trakcie smażenia na plackach robią się bąble z ciasta i wtedy trzeba wszystkie te większe przebić po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać spora ilością cukru pudru lub podać z sosem czekoladowym.