iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1297]

Meksykańskie smażone ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka przypominają nasze chrusty lub faworki jak ktoś woli, przepis pochodzi z kuchni Meksykańskiej, a ja trafiłam na niego w sieci na jednym z blogów, choć na mojej półce stoi książka " Smakołyki z Meksyku"

Meksykańskie smażone ciasteczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Meksykańskie smażone ciasteczka

 

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka alkoholu u mnie wiśniówka
  • 11 dag smalcu
  • 1 szklanka wody

dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Meksykańskie smażone ciasteczka

ETAP 1:

Meksykańskie smażone ciasteczka
U mnie wałkowała córka i dlatego wszystkie sa inne.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą w misce, dodać zimny smalec i tak jak robimy kruszonkę połączyć mąkę ze smalcem na koniec dodać alkohol i wodę, zagnieść ciasto i wyrabiać jeszcze na stolnicy kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na cieniutkie placuszki.

ETAP 2:

Meksykańskie smażone ciasteczka
Smazyc jak faworki w głębokim tłuszczu.

W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia ja użyłam oleju i porcjami smażyć placuszki na złoty kolor w trakcie smażenia na plackach robią się bąble z ciasta i wtedy trzeba wszystkie te większe przebić po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać spora ilością cukru pudru lub podać z sosem czekoladowym.