SUPERPRZEPIS

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi

Lekki i puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem pełnoziarnistych płatków gryczanych, siemienia lnianego i babki jajowatej.

Składniki:

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi

 

  • 20 dag mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba
  • 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych
  • 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania
  • 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 250 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
W misce wymieszać mąkę, płatki gryczane i pozostałe sypkie składniki. Dolać do nich olej i po trochu letnią wodę, mieszać aż do uzyskania dość gęstego, jednolitego ciasta.

Wysoką foremkę o wymiarach 8x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię i posypać siemieniem lnianym.

Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało około pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, a na jego dnie ustawić foremkę wypełnioną gorącą wodą.

Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto, piec około 35-40 minut. Pozwolić chlebkowi odpocząć kilka minut w foremce, a następnie go wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.

1.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Do miski wsypać wszystkie suche składniki.

2.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Do wymieszanych suchych składników dodać olej.

3.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Po wymieszaniu ciasto powinno być dość gęste.

4.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem.

5.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Foremkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

6.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Na czas pieczenia wstawić do piekarnika foremkę z gorącą wodą.

7.

Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
Chleb dostudzić na kratce.