Sposób przygotowania:
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi
W misce wymieszać mąkę, płatki gryczane i pozostałe sypkie składniki. Dolać do nich olej i po trochu letnią wodę, mieszać aż do uzyskania dość gęstego, jednolitego ciasta.
Wysoką foremkę o wymiarach 8x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię i posypać siemieniem lnianym.
Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało około pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, a na jego dnie ustawić foremkę wypełnioną gorącą wodą.
Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto, piec około 35-40 minut. Pozwolić chlebkowi odpocząć kilka minut w foremce, a następnie go wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.
Wysoką foremkę o wymiarach 8x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię i posypać siemieniem lnianym.
Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie to trwało około pół godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, a na jego dnie ustawić foremkę wypełnioną gorącą wodą.
Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte ciasto, piec około 35-40 minut. Pozwolić chlebkowi odpocząć kilka minut w foremce, a następnie go wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
patunia87
edytaha
Chlebek wyszedł wyjątkowo pyszny, przepis polecam ze spokojnym sumieniem :)