Sposób przygotowania:
Bezglutenowy chleb z ziarnami
Pierwsze i najważniejsze: zalać wrzątkiem siemię lniane (mielone i całe) i odstawić do zaparzenia. Gdy przestygnie, wsypać mąki, ziarna, przyprawy, dodać pokruszone drożdże i wlać jeszcze 1 szklankę wody. Miksować mikserem do połączenia składników, w razie potrzeby dolać wody. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Ciasto przelać do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub ziarnami keksówki. Wierzch ciasta posmarować oliwą. Do rozgrzanego do 250 stopni (uwaga: chleba nie wolno piec w termoobiegu) piekarnika włożyć miseczkę z zimną wodą, aby chleb piekł się w zaparowanym piekarniku. Włożyć keksówkę i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 40 minut. Wyjąć chlebek z formy, zostawić w piekarniku jeszcze na 10-15 minut do podpieczenia. Chleb najlepiej smakuje świeży, ale utrzymuje się bardzo dobrze nawet 3-4 dni.