SUPERPRZEPIS

Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą Więcej zdjęć (5)

Dziś przyszła pora na chleb - niezwykły chleb - bezglutenowy z mąki ryżowej i gryczanej. W smaku inny, trochę zbity, ale chrupiący i smaczny! A jego największym plusem jest to, że nie trzeba go zagniatać! :)

Składniki:

Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą

 

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • + odrobina oleju do wysmarowania formy
  • + otręby gryczane do wysypania formy
  • + ziarno do obsypania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą
Do miski wsypujemy kaszę, wlewamy wodę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.Na następny dzień do miski przesiewamy obie mąki i mieszamy. Do drugiej większej miski kruszymy drożdże i rozcieramy je z syropem z agawy, następnie wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy namoczoną dzień wcześniej kaszę i pozostałe składniki - mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia składników - ciasto powinno mięć gęstą konsystencję, ale nie aż tak żeby można było wyłożyć na blat i zagniatać - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 - 40 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy do nasmarowanej i wysypanej otrębami formy wielkości 26x12x7.Chleb spryskujemy wodą i posypujemy ulubionym ziarnem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Gdy chleb wyrośnie znów spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach przez około 30 - 40 minut. Smacznego :)
Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą
Drożdże rozcieramy z syropem z agawy i dodajemy wodę i mąkę
Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą
Do wyrośniętych drożdży dodajemy namoczoną kaszkę
Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą
Dodajemy wymieszane mąki i miksujemy do połączenia składników
Chleb bezglutenowy ryżowo - gryczany z polentą
Ciasto przelewamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia