grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta, z dodatkiem natki pietruszki i szczypiorku to wytrawna wersja popularnego słodkiego crumble.

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta

 

Sposób przygotowania:

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta

Przygotowanie dodatków do crumble

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta
Boczek możemy zastąpić dowolnym rodzajem szynki.

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki.

Przygotowanie crumble

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta
Crumble możemy przygotować również w małych foremkach.

Okrągłą formę do pieczenia smarujemy olejem. Na dno wykładamy cukinię, boczek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na wierzch wykładamy fetę pokrojoną w kosteczkę.

Przygotowanie kruszonki

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta

Kruszonkę przygotowujemy z wykorzystaniem zimnego masła, mąki razowej i szczypty soli. Kruszonką obsypujemy wierzch crumble.

Pieczenie crumble

Crumble z cukinią, boczkiem i serem feta

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Crumble pieczemy ok. 30-40 minut. Upieczone crumble powinno być złociste.