CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Pieczone pierogi z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cudownie kruche pierożki z tuńczykiem, serem, zielonymi oliwkami i natką pietruszki. Są tak kruche że nie można się od nich oderwać.

Pieczone pierogi z tuńczykiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone pierogi z tuńczykiem

ciasto

farsz

  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • ok.80 g sera białego lub sera pleśniowego
  • 50 g zielonych oliwek z zalewie
  • kilka - kilkanaście listków natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z tuńczykiem

ciasto

Pieczone pierogi z tuńczykiem
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki

Przesianą mąkę szybko łączymy z zimnym posiekanym masłem, śmietaną, jajkiem, solą i pieprzem. Następnie zawinięte schładzamy w lodówce

farsz

Pieczone pierogi z tuńczykiem
Z tyńczyka odlewamy wodę i mieszamy z serem i oliwkami

Z tuńczyka odlewamy wodę. Oliwki przekładamy na sitko, jak będziemy używać sera pleśniowego to należy je dobrze opłukać z zalewy.


Ser kroimy w dość drobną kosteczkę, mieszamy z tuńczykiem, przepołowionymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

nadziewanie i pieczenie

Pieczone pierogi z tuńczykiem
Ciasto napełniamy farszem i zlepiamy brzegi

Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem, i zlepiamy. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i możemy posypać kminkiem.


Pieczemy w 180 -190 C około 20 minut.