Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pizza gospodarza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza z wyśmienitym sosem śmietanowo-koperkowym , warzywami , serem feta i szynką drobiową. Nieodłącznym składnikiem jest duża ilość ciągnącego się , żółtego sera. Placek smakuje nie tylko gorący, jest smaczny również na zimno.

Pizza gospodarza

Składniki:

Pizza gospodarza

( na dwie duże pizze lub 4 mniejsze) Ciasto:

Sos śmietanowo-koperkowy:

  • 200 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek kopru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza gospodarza

Ciasto:

Do mąki wsypać drożdże i sól, wbić jajka, wlać olej i wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić na 1 h do podwojenia objętości.

Sos śmietanowo-koperkowy:

Umyty i osuszony koper posiekać drobno, wymieszać ze śmietaną, majonezem, solą i pieprzem.

Dodatki:

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokroić w kostkę. Obrane pieczarki oraz cukinie pokroić w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na dwa duże lub 3-4 mniejsze placki, brzegi każdego zawinąć do środka. Placki posmarować sosem, posypać obficie serem żółtym oraz ułożyć dodatki. Wierz ponownie posypać odrobiną sera. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.