Sposób przygotowania:
Beziki - domowe bezy
Białka (o temperaturze pokojowej) z solą ubić na sztywną pianę(ze szczyptą soli).
Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, a na samym końcu sok z cytryny.
(Piana ma być sztywna, błyszcząca i odrobinę miękka.)
Pianę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i na blachę wysłaną papierem do pieczenia wyciskać małe beziki.
(Należy zachować odpowiednie odstępy.)
Beziki piec w rozgrzanym piekarniku przez 60-100 minut w temperaturze 110 stopni.
(Czas ten dotyczy małych bez. Większe piecze się dłużej.
Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.)
Gotowe beziki ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, a na samym końcu sok z cytryny.
(Piana ma być sztywna, błyszcząca i odrobinę miękka.)
Pianę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i na blachę wysłaną papierem do pieczenia wyciskać małe beziki.
(Należy zachować odpowiednie odstępy.)
Beziki piec w rozgrzanym piekarniku przez 60-100 minut w temperaturze 110 stopni.
(Czas ten dotyczy małych bez. Większe piecze się dłużej.
Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.)
Gotowe beziki ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
gusia1000