Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Beziki - domowe bezy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobienie bezików to czasochłonne zajęcie, ale też niezwykle proste. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem.

Beziki - domowe bezy

Składniki:

Beziki - domowe bezy

 

  • 2 białka (z dużych jajek)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Beziki - domowe bezy
Białka (o temperaturze pokojowej) z solą ubić na sztywną pianę(ze szczyptą soli).

Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier, a na samym końcu sok z cytryny.

(Piana ma być sztywna, błyszcząca i odrobinę miękka.)

Pianę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i na blachę wysłaną papierem do pieczenia wyciskać małe beziki.

(Należy zachować odpowiednie odstępy.)

Beziki piec w rozgrzanym piekarniku przez 60-100 minut w temperaturze 110 stopni.

(Czas ten dotyczy małych bez. Większe piecze się dłużej.

Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.)

Gotowe beziki ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka.

Tagi:

beziki bezy